Veoma čudan pokazatelj visoke inteligencije – Crni Humor

Postoje različiti načini da proverite svoj nivo inteligencije, ali pored svih testova – ovo je moguće odrediti i na osnovu nekih stvari koje čine svakodnevicu mnogih ljudi.

Naime, osim testova inteligencije i načinu na koji razmišljate, prema mišljenju naučnika nivo inteligencije možete proceniti i na osnovu smisla za humor.

Upravo tako je pokazatelj visoke inteligencije i razmevanje šala koje se svrstavaju u crni humor, sudeći po nekoj od novijih istraživanja stručnjaka.

Tim istraživača, predvođen Ulrikom Vilinger sa Medicinskog univerziteta u Beču, ispitivao je 156 učesnika, kako bi ocenili njihovo uživanje i razumevanje 12 crtanih filmova. Ovi crtani filmovi su uzeti iz “Crne knjige“, antologije crtanih filmova sa crnim humorom, od autora Ulija Stajna.

Učesnici su takođe popunjavali osnovni test verbalne i neverbalne inteligencije i odgovarali na pitanja o sebi. Istraživači su identifikovali tri različite grupe ispitanika, a najviše pristalica crnog humora bilo je među onima koji su imali visok verbalni i neverbalni nivo inteligencije, ali i bolje obrazovanje.

Vilingerova i njen tim su objasnili da razultati istraživanja zapravo nalažu da je razumevanje i afekcija prema crnom humoru zapravo “složen zadatak obrade informacija“.

Pored toga, humor može da bude i mehanizam suočavanja sa psihičkim povredama, kako je pokazala studija sprovedena na novinarima koji su bili izloženi traumatičnom iskustvima.

Ostale studije su pokazale da smeh može da dovede do neposrednog povećanja broja otkucaja srca, ali i da pomaže u smanjenu hormona stresa.